Vitis Catalana és una eina de recerca especialitzada en les varietats de vinya presents als territoris de parla i cultura catalanes al llarg dels segles. Ofereix informació històrica, terminològica i/o descriptiva sobre aquestes varietats, basant-se en la informació extreta de documents escrits de totes les èpoques. El seu objectiu és contribuir a l'estudi i difusió de les varietats de vinya autòctones i tradicionals catalanes.

La gènesi d'aquesta eina són les aproximadament 15.000 fitxes manuscrites elaborades per l'historiador Emili Giralt i Raventós - i dipositades en el Centre de Documentació VINSEUM -, en les quals el Dr. Giralt recollia els noms de varietats trobats en tota mena de documents, i que estaven lligades a una determinada època i a un determinat territori. Actualment, Vitis Catalana ofereix unes 3.500 referències, corresponents a unes 260 varietats i extretes d'uns 170 documents. La introducció de les fitxes del Dr. Giralt i de cites provinents d'altres fonts dins de l’entorn de Vitis Catalana realitza de forma continua.

El projecte de Vitis Catalana està impulsat per la Secció de Viticultura i Enologia de la Institució Catalana d'Estudis Agraris (IEC) i VINSEUM, i liderat pel Centre de Documentació VINSEUM.

cdv@vinseum.cat

Amb la col·laboració de:

Nubilum