S'HAN OBTINGUT 53 CITES DE PRESÈNCIA

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Transcripció
  • garnatxa blanca [37]
    • garnacha (blanca) (Molar, el, 1915)
    • garnatxa blanca
      garnacha (blanca)
      Molar, el
      1915
      Oliveras Massó, Claudio. (1915). Datos para un avance sobre la viticultura de la provincia de Tarragona. Reus : Escuela de Viticultura, Enología de Reus ; Madrid : Ministerio de Fomento. Dirección General de Agricultura, Minas y Montes, 1915: p. 18
      Viñedo antiguo: vides propias del país ó del viñedo antiguo que se cultivaban también ántes de la filoxera pero en menor escala (blancas)
    • garnacha (blanca) (Puigpelat, 1915)
    • garnatxa blanca
      garnacha (blanca)
      Puigpelat
      1915
      Oliveras Massó, Claudio. (1915). Datos para un avance sobre la viticultura de la provincia de Tarragona. Reus : Escuela de Viticultura, Enología de Reus ; Madrid : Ministerio de Fomento. Dirección General de Agricultura, Minas y Montes, 1915: p. 8
      Viñedo antiguo: vides propias del país ó del viñedo antiguo que se cultivaban también ántes de la filoxera pero en menor escala (blancas)
    • garnacha (blanca) (Torroja del Priorat, 1915)
    • garnatxa blanca
      garnacha (blanca)
      Torroja del Priorat
      1915
      Oliveras Massó, Claudio. (1915). Datos para un avance sobre la viticultura de la provincia de Tarragona. Reus : Escuela de Viticultura, Enología de Reus ; Madrid : Ministerio de Fomento. Dirección General de Agricultura, Minas y Montes, 1915: p. 16
      Viñedo antiguo: vides propias del país ó del viñedo antiguo que se cultivaban también ántes de la filoxera pero en menor escala (blancas)
    • garnacha blanca (Alella (DO), 2007)
    • garnatxa blanca
      garnacha blanca
      Alella (DO)
      2007
      (2007). Reglamento de la Denominación de Origen Alella. BOE, núm. 19 (22 enero 2007), p. 2981: p. 2990
      Variedades blancas recomendadas: Garnacha blanca, Xarello o pansa blanca. Variedades blancas autorizadas: Chardonnay, Chenin, Macabeo, Malvasía, Moscatel de grano menudo, Parellada, Picapoll blanco, Sauvignon blanco. Variedades tintas recomendadas: Garnacha tinta. Variedades tintas autorizadas: Cabernet sauvignon, Garnacha peluda, Merlot, Monastrell o morastrell, Pinot noir, Samsó, [o] mazuela, Sumoll tinto, Syrah, Tempranillo.
    • garnacha blanca (Alella, 1975)
    • garnatxa blanca
      garnacha blanca
      Alella
      1975
      Sanz Carnero, Francisco. (1975). Viñedo español, El. Madrid : Servico de Publicaciones del Ministerio de Agricultura, 1975: p. 134
      Variedades cultivadas Alella: pansa, picapoll, macabeo, garnacha blanca, cariñena, tempranillo, pansa roja, bayé (tinta) [Resum de la taula]
    • garnacha blanca (Badalona, 1912)
    • garnatxa blanca
      garnacha blanca
      Badalona
      1912
      García de los Salmones, Nicolás. (1914). Estudio general de conjunto de las viníferas españolas. Memoria general de las Sesiones del Congreso y Ponencias presentadas / Congreso Nacional de Viticultura celebrado en Pamplona en julio del año 1912. p. 512-534: p. 525
      [Dins de la categoria 'Variedades de uva de hollejo blanco (blancas y verdosas)']
    • garnacha blanca (Barcelona (Província), 1909)
    • garnatxa blanca
      garnacha blanca
      Barcelona (Província)
      1909
      García de los Salmones, Nicolás. (1909). Organización del servicio agrícola provincial de la Diputación de Navarra. Pamplona : Impr. provincial á cargo de J. Ezquerro, 1909: Apèndix 1, p. 34
      Dins de la categoria "Variedades Viníferas en estudio, teniendo ya de ellas datos locales recogidos en los lugares de procedencia".
    • garnacha blanca (Barcelona (Província), 1971)
    • garnatxa blanca
      garnacha blanca
      Barcelona (Província)
      1971
      Hidalgo, Luis; Candela, Manuel R.. (1971). Contribucion al Conocimiento del Inventario Viticola Nacional. Madrid : Instituto Nacional de Investigaciones Agronómicas, 1971: p. 13
      Xarello (vino, blanca), Sumoll (vino, tinta), Macabeo (vino, blanca), Parellada o Montenech (vino, blanca), Garnacha blanca (vino, blanca), Picapoll (vino, blanca), Híbridos blancos (vino, blanca), Cariñena (vino, tinta), Subirat (vino, blanca), Híbridos tintos (vino, tinta), Rosaki (mesa, blanca), Cardinal (mesa, tinta), Alfonso Lavallé (mesa, tinta); otras variedades: Garnacho rosado (vino, tinta), Garnacho negro (vino, tinta), Madalén (mesa, blanca), Malvasía (vino, mesa, blanca), Palomino para mesa (mesa, blanca), Pansa blanca (vino, blanca), Pansa roja (vino, tinta), San Jaime (mesa, blanca), Sumoll blanco (vino, blanca), Tempranillo negra (vino, tinta), Valenciana (vino, blanca), Xarello rosado (vino, tinta).
    • garnacha blanca (Barcelona (Província), 1975)
    • garnatxa blanca
      garnacha blanca
      Barcelona (Província)
      1975
      Sanz Carnero, Francisco. (1975). Viñedo español, El. Madrid : Servico de Publicaciones del Ministerio de Agricultura, 1975: p. 134
      Variedades cultivadas resto de la província: xarel·lo, macabeo, sumoll, picapoll, parellada, pansa, garnacha blanca, malvasía [Resum de la taula; exclou Penedès i Alella]
    • garnacha blanca (Cambrils, 1914)
    • garnatxa blanca
      garnacha blanca
      Cambrils
      1914
      Oliveras Massó, Claudio. (1914). Vinos de 1911 naturales de la provincia de Tarragona, Los. Reus : Tall. Graf. de Eduardo Navas, 1914: p. 34
      Naturaleza del vino: blanco.
    • garnacha blanca (Camp de Tarragona, 1943)
    • garnatxa blanca
      garnacha blanca
      Camp de Tarragona
      1943
      Mir i Comas, Raul M.. (1943). Cataluña agrícola : aportación a su estudio. Barcelona : Ediciones Técnico-publicitarias, 1943: p. 283
      En el campo alto de Tarragona, las variedades más desarrolladas son el Cartuxá, como aquí se conoce al Xarel·lo, Macabeo, Pansé y Garnacha Blanca, de tipo blanco; como tintos existen el Sumoll y Ull de llebra. En la parte central: la Malvasía blanca, Macabeo, Esquitxa-gos, Sumoll blanco, Ull de Llebra y Cariñena.
    • garnacha blanca (Catalunya, 1869)
    • garnatxa blanca
      garnacha blanca
      Catalunya
      1869
      Castellet i Baltà, Bonaventura. (1869). Viticultura y enología españolas, ó, Tratado sobre el cultivo de la vid y los vinos de España. Terrassa: editor no identificat, 1869: p. 26
      "(1) He aquí los nombres catalanes de unas cuantas, y no mas, de las diferentes variedades de vides vastas ó groseras, cuyo cultivo debiera sustituirse por el de las arriba expresadas: Tarrasenc, Llora, Trovat, Parrella, Multonac, Raset, Picapoll negre, Pansament, Garnacha blanca, Cuasec, Plantamollet, Martorella, Cua de moltó, Adsarím, Primarench."
    • garnacha blanca (Catalunya, 1907)
    • garnatxa blanca
      garnacha blanca
      Catalunya
      1907
      Mata Puig, Salvador. (1907). Vinos a gusto del consumidor : nuevos procedimientos para su obtención y conservación : la vid tempranillo y el vino de La Rioja, Los. Barcelona : Librería de Francisco Puig, 1907: p. 37
      Sobre Rupestris del Lot van bien: Sumoll, Xarello, Malvasía roja, Mandó, Cariñena, Garnacha, Tinto, Alicant-Bouschet y otras tintas; Parellada, Pansé, Macabeo, Garnacha blanca, Picapoll, Malvasías, Planta y otras blancas.
    • garnacha blanca (Catalunya, 1935)
    • garnatxa blanca
      garnacha blanca
      Catalunya
      1935
      García de los Salmones, Nicolás. (1935). Clases de vid cultivadas y los vinos obtenidos, Las. Economía y técnica agrícola. p. 141-150: p. 142
      (...) conjunto de clases de vid que podemos admitir es general el cultivo (...): Sumoll (n.), Xarelló (b), Parellada (b.), Malvasias diversas (b. y r.), Garnacha (n. y b.), Cariñena (n.), Mandó (n.), Monastrell (n.), Macabeo (b.), Pansé (b.), Picapolla (b.), Carregasomera (b.).
    • garnacha blanca (Gandesa, 1914)
    • garnatxa blanca
      garnacha blanca
      Gandesa
      1914
      Oliveras Massó, Claudio. (1914). Vinos de 1911 naturales de la provincia de Tarragona, Los. Reus : Tall. Graf. de Eduardo Navas, 1914: p. 80
      Naturaleza del vino: blanco.
    • garnacha blanca (Girona (Província), 1971)
    • garnatxa blanca
      garnacha blanca
      Girona (Província)
      1971
      Hidalgo, Luis; Candela, Manuel R.. (1971). Contribucion al Conocimiento del Inventario Viticola Nacional. Madrid : Instituto Nacional de Investigaciones Agronómicas, 1971: p. 16
      Cariñena (vino, tinta), Garnacha-Lladoner (vino, tinta), Cariñena blanca (vino, blanca), Garnacha blanca (vino, blanca), Macabeo (vino, blanca), Moscatel (vino, mesa, blanca), Picapoll (vino, blanca), Mandó (vino, tinta), Monastrell (vino, tinta), Garnacha peluda (vino, tinta).
    • garnacha blanca (Girona (Província), 1975)
    • garnatxa blanca
      garnacha blanca
      Girona (Província)
      1975
      Sanz Carnero, Francisco. (1975). Viñedo español, El. Madrid : Servico de Publicaciones del Ministerio de Agricultura, 1975: p. 139
      Entre las variedades cultivadas destacan «Cariñena» y «Garnacha». La primera proporciona cantidad y la segunda, calidad y grado. De la variedad «Cariñena», hay tinta y blanca, y de «Garnacha» existen, a su vez, tres tipos, «Garnacha blanca», «Garnacha roja» o «Lladoner» y «Garnacha peluda», también llamada «Lladoner gris». Proporciona, como la «Cariñena», vinos muy apreciables, aptos para la crianza. Otras variedades preferentes cultivadas son: «Macabeo», «Monastrell» y «Xarel·lo», así como las francesas «Aramón» y «Grenoir» en mucha menor escala. También, en pequeña cantidad, se cultiva la tinta local «Mandó».
    • garnacha blanca (Lleida (Província), 1971)
    • garnatxa blanca
      garnacha blanca
      Lleida (Província)
      1971
      Hidalgo, Luis; Candela, Manuel R.. (1971). Contribucion al Conocimiento del Inventario Viticola Nacional. Madrid : Instituto Nacional de Investigaciones Agronómicas, 1971: p. 19
      Macabeo (vino, blanca), Pansé o Pansa (vino, blanca), Parellada (vino, blanca), Bobal (vino, tinta), Trepat (vino, tinta); otras variedades: Garnacha blanca (vino, blanca), Garnacha tinta (vino, tinta), Monastrell (vino, tinta), Moscatel (mesa, blanca), Trobat (vino, tinta), Xarello (vino, blanca)
    • garnacha blanca (Lleida (Província), 1975)
    • garnatxa blanca
      garnacha blanca
      Lleida (Província)
      1975
      Sanz Carnero, Francisco. (1975). Viñedo español, El. Madrid : Servico de Publicaciones del Ministerio de Agricultura, 1975: p. 143
      Variedades cultivadas: macabeo, parellada, monastrell, garnacha tinta, sumoll, otras [Resum de la taula]. En el apartado 'Otras' las principales variedades son: pansa, bobal, trepat, garnacha blanca y xarel·lo. También hay algo de moscatel, cuyo destino es para consumo directo.
    • garnacha blanca (Lloret de Mar, 1912)
    • garnatxa blanca
      garnacha blanca
      Lloret de Mar
      1912
      García de los Salmones, Nicolás. (1914). Estudio general de conjunto de las viníferas españolas. Memoria general de las Sesiones del Congreso y Ponencias presentadas / Congreso Nacional de Viticultura celebrado en Pamplona en julio del año 1912. p. 512-534: p. 527
      [Dins de la categoria 'Variedades de uva de hollejo blanco (blancas y verdosas)']
    • garnacha blanca (Penedès (DO), 1971)
    • garnatxa blanca
      garnacha blanca
      Penedès (DO)
      1971
      Hidalgo, Luis; Candela, Manuel R.. (1971). Contribucion al Conocimiento del Inventario Viticola Nacional. Madrid : Instituto Nacional de Investigaciones Agronómicas, 1971: p. 40-41
      Blancas: Macabeo, Xarello, Parellada, Montonec, Subirat-Parent, Sumoll blanco, Messeguera, Pansé, Moscatel, Garnacha blanca, Malvasía; Tintas: Sumoll, Cariñena, Morastell, Garnacha, Cinsaut, Tempranillo
    • garnacha blanca (Priorat (DO), 1971)
    • garnatxa blanca
      garnacha blanca
      Priorat (DO)
      1971
      Hidalgo, Luis; Candela, Manuel R.. (1971). Contribucion al Conocimiento del Inventario Viticola Nacional. Madrid : Instituto Nacional de Investigaciones Agronómicas, 1971: p. 41
      Blancas: Garnacha blanca, Macabeo, Pedro Ximénez; Tintas: Cariñena, Garnacha negra, Garnacha negra peluda
    • garnacha blanca (Riudecanyes, 1871)
    • garnatxa blanca
      garnacha blanca
      Riudecanyes
      1871
      Justo y Villanueva, Luis. (1871). Exposiciones de uvas: celebradas por el Instituto Agrícola Catalan de San Isidro en los días 6,7,8 y 24,25,26 y 27 de setiembre de 1871. Revista del IACSI. P. 309-321: p. 311
      Expositor: Broca (D. Salvador). Localidad: Riudecañas
    • garnacha blanca (Sant Marçal, 1899)
    • garnatxa blanca
      garnacha blanca
      Sant Marçal
      1899
      Rosell i Bages, Joseph O.. (1899). Expedient d'opció al Premi ofert per S.M. la Reyna Regent al Centro Agrícola de aquesta Vila pel Certamen del any 1899. 1899: f. 6-7, 14-15
      Vaig plantari en cada filada una varietat de ceps distinta, que foren las següents: Riparia Gloria y Gran Glabre, Rupestris del Loht, Martin, Primitiu, Guiraud y Estivalis de Lesignan, Jaquez, Gamay Couderc y Aramon x Rupestris; posant en cada pasada un lletrero, que indiqués la varietat en ella plantada. Cada pasada vaig empeltarla de seps de totas las varietats conegudas y cultivadas en nostre terra, y á mes de Pineaud, Garnacha Roja, Malvasia Roja, Aramon Noir Trepat, Tempranillo de la Rioja y una varietat de Mallorca, de gran producció, al objecte de poder veurer la manera com cada una d'aquestas varietats, s'adaptaban en las diferentas especies de seps americans. [...] Al any següent de la plantació, empelto els mayols, procurant formar grans masas de vinyas blancas y negras; empletant las parcelas destinadas á vinyas blancas de Xarello, Parellada y Malvasia, tenint també algunas parcelas empletadas de Pansa menut o Planta d'embeca, Planta nova de Valencia, Macabeo, Malvasia Roja y de Sitjes, Picapoll, Aramon Gris, Sumoy blanch, Garnacha Blanca y Roja y Moscatell. Las parcelas destinadas á vinyas negras, las empelto per regla general de Sumoy de Miralpeix, tenint també algunas parcelas empeltadas de Pineaud, Traberó, Trapat, Tempranillo de la Rioja, Garnacha Tintorera, Picapoll Negre, Cariñena y Aramon Noir.
    • garnacha blanca (Tarragona (DO), 1971)
    • garnatxa blanca
      garnacha blanca
      Tarragona (DO)
      1971
      Hidalgo, Luis; Candela, Manuel R.. (1971). Contribucion al Conocimiento del Inventario Viticola Nacional. Madrid : Instituto Nacional de Investigaciones Agronómicas, 1971: p. 43-44
      Blancas: Macabeo, Malvasía, Moscatel, Picapoll blanco, Pansal, Garnacha blanca, Carduxá blanca, Carduxá o Xarelo, Esquichagos; Tintas: Cariñena, Garnacha negra, Picapoll negro
    • garnacha blanca (Tarragona (Província), 1875)
    • garnatxa blanca
      garnacha blanca
      Tarragona (Província)
      1875
      Rubio, Ricardo. (1875). Conveniencia de introducir, el tintorero híbrido (Petit Bouschet) en la provincia de Tarragona. Revista de l'IACSI. P. 45-53: p. 51
      Las variedades blancas que se conocen en esta provincia son entre las que recuerdo haber visto las siguientes: Macabeo, Moscatel romano, id. de grano redondo, id. de color rojo, Alicante ó planta Valenciana, Cartuixá, Boval, Escaña-bella, Garnacha blanca, Mausella, Malvasía borda, Malvasía colorada, Picapoll blanco, Sumoy blanco, Verdiell, Caixal de Llop y otras que no recuerdo y no conozco.
    • garnacha blanca (Tarragona (Província), 1971)
    • garnatxa blanca
      garnacha blanca
      Tarragona (Província)
      1971
      Hidalgo, Luis; Candela, Manuel R.. (1971). Contribucion al Conocimiento del Inventario Viticola Nacional. Madrid : Instituto Nacional de Investigaciones Agronómicas, 1971: p. 24
      Macabeo (vino, blanca), Garnacha blanca (vino, blanca), Cariñena (Sansó) (vino, tinta), Xarello (Pansal, Cartuxá) (vino, blanca), Garnacha (vino, tinta), Parellada (vino, blanca), Escañavella (vino, blanca), Pansó (Trobat) (vino, blanca), Sumoll (vino, tinta), Trepat (vino, tinta), Esquitxagos (vino, blanca), Subirat (Malvasía) (vino, blanca), Viñaté (P. Valenciana) (vino, blanca); otras variedades: Cardinal (mesa, tinta), Morenillo (vino, tinta), Moscatel (mesa, blanca), Pedro Ximénez (vino, blanca), Picapoll blanco (vino, blanca), Picapoll tinto (vino, tinta), Rosaki (mesa, blanca), Ull de llevre (Tempranillo) (vino, tinta), Verdiell (vino, tinta)
    • garnacha blanca (Tarragona (Província), 1975)
    • garnatxa blanca
      garnacha blanca
      Tarragona (Província)
      1975
      Sanz Carnero, Francisco. (1975). Viñedo español, El. Madrid : Servico de Publicaciones del Ministerio de Agricultura, 1975: p. 127-128
      Variedades preferentes: garnacha blanca, macabeo, cariñena (samsó), garnacha tinta, sarel'lo, perellada, tempranillo; Variedades autorizadas: esquitxagos, Pedro Ximénez, subirat, sumoll, trepat, vinyater [Resum de la taula]
    • garnacha blanca (Tarragona, 1893)
    • garnatxa blanca
      garnacha blanca
      Tarragona
      1893
      Magriñá i de Suñer, Antoni de. (1893). Memoria que el diputado delegado cerca la granja vitícola pràctica presenta a la Excma. Diputación provincial de sus actos desde el 8 de enero de 1891 a 31 de octubre de 1892. Tarragona : Tipografía de la viuda y herederos de D. José A. Nel·lo, 1893: p. 35
    • garnacha blanca (Vila-rodona, 1911)
    • garnatxa blanca
      garnacha blanca
      Vila-rodona
      1911
      Oliveras Massó, Claudio. (1914). Vinos de 1911 naturales de la provincia de Tarragona, Los. Reus : Tall. Graf. de Eduardo Navas, 1914: p. 84
      Naturaleza del vino: blanco.
    • garnacho blanco (Alella (DO), 1971)
    • garnatxa blanca
      garnacho blanco
      Alella (DO)
      1971
      Hidalgo, Luis; Candela, Manuel R.. (1971). Contribucion al Conocimiento del Inventario Viticola Nacional. Madrid : Instituto Nacional de Investigaciones Agronómicas, 1971: p. 31
      Blancas: Pansa blanca, Pansa roja, Garnacho blanco, Garnacho rosado, Picapoll, Macabeo, Malvasía; Tintas: Sumoll, Garnacho negro, Tempranillo
    • garnatxa (blanca) (, 1922)
    • garnatxa blanca
      garnatxa (blanca)
      1922
      Raventós, Jaume. (1922). Art de fer bon vi, L'. Barcelona : Escola Superior d'Agricultura, 1922: p. 82
      Per a l'elaboració del vi ranci, s'escullen "raïms el vi dels quals no tingui regust, amb preferència blancs: el macabeu, el picapoll, el garnatxa, el malvasia, són apropiats".
    • garnatxa (blanca) (Bot, 1985)
    • garnatxa blanca
      garnatxa (blanca)
      Bot
      1985
      Cortés i Manyá, Antoni. (1985). Bot : notícia del meu poble. Barcelona : El Llamp, 1985: p. 45
      Varietat de raïm blanc, majoritari a la nostra terra, especialment per a fer vi. El seu nom ve de l'italià "vernaccia", si bé els mots "vernaça" i "vernassa" són més netament catalans, i semblen venir directament del llatí "hibernacea", que vol dir hivernal.
    • garnatxa blanca (Manresa, 1901)
    • garnatxa blanca
      garnatxa blanca
      Manresa
      1901
      Fargas, Joan; Catllà, Maurici. (1901). Varietats de vinífera en la rodalia de Manresa. Manresa : Estampa de Viñals Germans, 1901: p. 10
      Garnatxa blanca - No podem dir grans cosas d'aquest cep perque tan sols fa dos anys que'l cultivém y de'ls pochs datos que podém darne havem observat que porta'l fruyt molt malament y aixó fa que la tinguém ab certa prevenció. [Classificat sota la categoria 'Raims de mitj temps>Blanchs']
    • garnatxa blanca (Penedès (DO), 1960)
    • garnatxa blanca
      garnatxa blanca
      Penedès (DO)
      1960
      (1960). Reglamento de la Denominación de Origen "Panades" y de su consejo regulador. BOE, núm. 154 (28 junio 1960), p. 8884: p. 8884
      Art. 3º. Las cepas con cuyas uvas podrán elaborarse vinos que, en su caso, puedan ampararse con la denominación "Panadés", son las siguientes: - Para vinos blancos: Macabeo, Xarel-lo, Parellada o Monteneo, Subirat-Parent, Sumoll blanco, Merseguera, Pansé, Moscatel, Garnatxa blanca, Malvasía; - Para vinos tintos y rosados: Sumoll, Cariñena, Morastell, Garnatxa, Cinsault, Tempranillo.
    • garnatxa blanca (Penedès, 1950)
    • garnatxa blanca
      garnatxa blanca
      Penedès
      1950
      Giralt i Raventós, Emili. (1950). Vocabulario panadesense de la viña y el vino. ca. 1950: p. 15
      Sota el títol "III. Variedades de la vid cultivadas en el Panadés: a) Uva blanca". "Cast. Garnacha blanca."
    • garnaxa blanca (Catalunya, 1911)
    • garnatxa blanca
      garnaxa blanca
      Catalunya
      1911
      Girona Trius, Pere Joan. (1911). Colección ampelográfica española en 1911, La: Cátedra Agrícola 'Pere Grau'. Barcelona : Imp. J. Horta, [1911]: p. 28
  • granatxa [1]
    • granatxa (Camp de Tarragona, 1793)
    • granatxa
      granatxa
      Camp de Tarragona
      1793
      Lipp, Laurent. (1793). Guide des négocians dans toutes leurs entreprises mercantiles (...): vol. 1: 216
      "Les vins blancs que produit le camp de Tarragone en petites quantités, sont les vins blancs de Valls et le 'Granatxa'; ces premiers s'exportent pour la Russie, la Flandre, la Baltique et l'Amérique espagnole, pour lesquels premiers endroits s'embarquent aussi quelques pipes de Granatxa. L'exportation de ces deux qualités ne passe pas 5 à 600 pipes par an."
  • granatxa blanca [7]
    • granacha (blanca) (Arnes, 1915)
    • granatxa blanca
      granacha (blanca)
      Arnes
      1915
      Oliveras Massó, Claudio. (1915). Datos para un avance sobre la viticultura de la provincia de Tarragona. Reus : Escuela de Viticultura, Enología de Reus ; Madrid : Ministerio de Fomento. Dirección General de Agricultura, Minas y Montes, 1915: p. 13
      Viñedo antiguo: vides propias del país ó del viñedo antiguo que se han cultivado siempre formando masas de cultivo (blancas)
    • granacha (blanca) (Canonja, la, 1915)
    • granatxa blanca
      granacha (blanca)
      Canonja, la
      1915
      Oliveras Massó, Claudio. (1915). Datos para un avance sobre la viticultura de la provincia de Tarragona. Reus : Escuela de Viticultura, Enología de Reus ; Madrid : Ministerio de Fomento. Dirección General de Agricultura, Minas y Montes, 1915: p. 9
      Viñedo antiguo: vides propias del país ó del viñedo antiguo que se cultivaban también ántes de la filoxera pero en menor escala (blancas)
    • granacha (blanca) (Febró, la, 1915)
    • granatxa blanca
      granacha (blanca)
      Febró, la
      1915
      Oliveras Massó, Claudio. (1915). Datos para un avance sobre la viticultura de la provincia de Tarragona. Reus : Escuela de Viticultura, Enología de Reus ; Madrid : Ministerio de Fomento. Dirección General de Agricultura, Minas y Montes, 1915: p. 8
      Viñedo antiguo: vides propias del país ó del viñedo antiguo que se han cultivado siempre formando masas de cultivo (blancas)
    • granacha (blanca) (Vilaplana, 1915)
    • granatxa blanca
      granacha (blanca)
      Vilaplana
      1915
      Oliveras Massó, Claudio. (1915). Datos para un avance sobre la viticultura de la provincia de Tarragona. Reus : Escuela de Viticultura, Enología de Reus ; Madrid : Ministerio de Fomento. Dirección General de Agricultura, Minas y Montes, 1915: p. 9
      Viñedo antiguo: vides propias del país ó del viñedo antiguo que se han cultivado siempre formando masas de cultivo (blancas)
    • granache blanc (Rodès, 1854)
    • granatxa blanca
      granache blanc
      Rodès
      1854
      Odart, Alexandre Pierre. (1854). Ampélographie universelle ou traité des cépages les plus estimés dans tous les vignobles de quelque renom. Paris : [s.n.], 1854: p. 460
      Il y a une variété à raisins blancs ou plutôt verts, qui est beaucoup plus rare, plus difficile encore à mûrir, même dans les département du Gard. La grappe et les grains sont plus gros. Elle est particulièrement cultivée dans un canton des Pyrénées-Orientales, aux environs de Rodès-en-Conflans (...)
    • granatja (blanca) (Mont-roig del Camp, 1915)
    • granatxa blanca
      granatja (blanca)
      Mont-roig del Camp
      1915
      Oliveras Massó, Claudio. (1915). Datos para un avance sobre la viticultura de la provincia de Tarragona. Reus : Escuela de Viticultura, Enología de Reus ; Madrid : Ministerio de Fomento. Dirección General de Agricultura, Minas y Montes, 1915: p. 11
      Viñedo antiguo: vides propias del país ó del viñedo antiguo que se cultivaban también ántes de la filoxera pero en menor escala (blancas)
    • granatxe blanca (Rosselló, 1952)
    • granatxa blanca
      granatxe blanca
      Rosselló
      1952
      Guiter, Enric. (1952). Vocabulari de la cultura de la vinya al Rosselló. Anales del Instituto de Lingüística. p. 83-131: p. 99-100
      El més corrent dels cepatges nobles. Pot ésser, blanc, negre o gris. Resisteix bé a les malalties, però té el defecte de l'espanadera, al qual es porta remei per una poda molt tardana. Espanar-se vol dir que la fecundació de la flor no es produeix normalment; el pol·len no cau sobre el pistil, i el raïm jove s'asseca.
  • grenache blanc [2]
    • grenache blanc (Rosselló, 1785)
    • grenache blanc
      grenache blanc
      Rosselló
      1785
      Marce, M. l'abbé. (1785). Essai sur la maniere de recueillir les denre'es de la Province de Roussillon. Perpignan : C. Le Comte, 1785: p. 18
      Plusieurs personnes dans la Province se figurent avoir de la Malvoisie; donnent ce beau nom à un raisin qui n’est qu’une espece de Grenache blanc, très différent du raisin dont on exprime le vin à Sitjas.
    • grenache blanc (Rosselló, 1866)
    • grenache blanc
      grenache blanc
      Rosselló
      1866
      Rouffia, Côme. (1866). Ampélographie du Roussillon. Bulletin de la Sociéte Agricole, Litteraire et Scientifique des Pyrenées Orientales. núm. 14, p. 129-144: p. 140
      Grenache blanc: Grains gros, ronds, dorés, croquants, tenant fortement au pédoncule, juteux, douceur agréable, peau un peu dure. [...] Ce magnifique raisin, du plus bel aspect, n'a aucun rapport avec le Grenache noir. Le nom qu'on lui a donné lui vient sans doute, de ce que, comme son homonyme, il tire son origine de Garanacha, pays espagnol.
  • vernassa [4]
    • bernasa (Margalef, 1915)
    • vernassa
      bernasa
      Margalef
      1915
      Oliveras Massó, Claudio. (1915). Datos para un avance sobre la viticultura de la provincia de Tarragona. Reus : Escuela de Viticultura, Enología de Reus ; Madrid : Ministerio de Fomento. Dirección General de Agricultura, Minas y Montes, 1915: p. 17
      Viñedo antiguo: vides propias del país ó del viñedo antiguo que se cultivaban también ántes de la filoxera pero en menor escala (blancas)
    • bernasa (Palma d'Ebre, la, 1915)
    • vernassa
      bernasa
      Palma d'Ebre, la
      1915
      Oliveras Massó, Claudio. (1915). Datos para un avance sobre la viticultura de la provincia de Tarragona. Reus : Escuela de Viticultura, Enología de Reus ; Madrid : Ministerio de Fomento. Dirección General de Agricultura, Minas y Montes, 1915: p. 18
      Viñedo antiguo: vides propias del país ó del viñedo antiguo que se cultivaban también ántes de la filoxera pero en menor escala (blancas)
    • vernasa (Bisbal de Falset, la, 1915)
    • vernassa
      vernasa
      Bisbal de Falset, la
      1915
      Oliveras Massó, Claudio. (1915). Datos para un avance sobre la viticultura de la provincia de Tarragona. Reus : Escuela de Viticultura, Enología de Reus ; Madrid : Ministerio de Fomento. Dirección General de Agricultura, Minas y Montes, 1915: p. 17
      Viñedo antiguo: vides propias del país ó del viñedo antiguo que se cultivaban también ántes de la filoxera pero en menor escala (blancas)
    • vernasa (Sénia, la, 1915)
    • vernassa
      vernasa
      Sénia, la
      1915
      Oliveras Massó, Claudio. (1915). Datos para un avance sobre la viticultura de la provincia de Tarragona. Reus : Escuela de Viticultura, Enología de Reus ; Madrid : Ministerio de Fomento. Dirección General de Agricultura, Minas y Montes, 1915: p. 20
      Viñedo antiguo: vides propias del país ó del viñedo antiguo que se han cultivado siempre formando masas de cultivo (blancas)
  • vernatxa [2]
    • vernacha (Rasquera, 1915)
    • vernatxa
      vernacha
      Rasquera
      1915
      Oliveras Massó, Claudio. (1915). Datos para un avance sobre la viticultura de la provincia de Tarragona. Reus : Escuela de Viticultura, Enología de Reus ; Madrid : Ministerio de Fomento. Dirección General de Agricultura, Minas y Montes, 1915: p. 19
      Viñedo antiguo: vides propias del país ó del viñedo antiguo que se cultivaban también ántes de la filoxera pero en menor escala (blancas)
    • vernatxa (Gandesa, 1647)
    • vernatxa
      vernatxa
      Gandesa
      1647
      Manyà, Joan B.. (1962). Notes d'història de Gandesa. Tortosa : Algueró i Baiges, 1962: p. 306-307
      "Jo, doncs, Onofre Català, prevere, doctor en sda. teologia i rector de l'església parroquial de dita vila de Gandesa, al mes de març de 1647, a despeses meves vaig replantar la dita finca amb sarments de ceps de 'vernatxa' amb alguns altres sarments de 'fenolleres' per menjar primerenc. Confesso que hauria pogut plantar-lo de sarments de ceps de 'malvasia' com abans ... però com era i fou sempre massa molest per als rectors el conreu d'aquesta classe de vinya per les moltes atencions que calia posar-hi cada any per conservar-la i la primera vegada dos mil puntals, mil barres i molts feixets d'espart per lligar cada sarment amb les barres i puntals i cada any s'havia de renovar amb 25 dotzenes de puntals i 20 dotzenes de barres ... i per a podar la malvasia no tothom era apte, sinó sols alguns pràctics, per això em vaig decidir de replantar la dita terra amb sarments de ceps de vernatxa el vi de la qual per la pobresa i bona qualitat del terreny és tan bo i agradós de beure (jo l'he tastat) com el vi de malvasia. A més, els ceps de vi de malvasia són anyívols, però no els de vernatxa."

S'HAN OBTINGUT 53 CITES DE PRESÈNCIA

S'HAN OBTINGUT 53 CITES DE PRESÈNCIA

Variant lèxica
Ampelònim
Àrea geogràfica
Període
Font de referència
Transcripció
  • 1647 [1]
    • vernatxa (Gandesa)
    • vernatxa
      vernatxa
      Gandesa
      1647
      Manyà, Joan B.. (1962). Notes d'història de Gandesa. Tortosa : Algueró i Baiges, 1962: p. 306-307
      "Jo, doncs, Onofre Català, prevere, doctor en sda. teologia i rector de l'església parroquial de dita vila de Gandesa, al mes de març de 1647, a despeses meves vaig replantar la dita finca amb sarments de ceps de 'vernatxa' amb alguns altres sarments de 'fenolleres' per menjar primerenc. Confesso que hauria pogut plantar-lo de sarments de ceps de 'malvasia' com abans ... però com era i fou sempre massa molest per als rectors el conreu d'aquesta classe de vinya per les moltes atencions que calia posar-hi cada any per conservar-la i la primera vegada dos mil puntals, mil barres i molts feixets d'espart per lligar cada sarment amb les barres i puntals i cada any s'havia de renovar amb 25 dotzenes de puntals i 20 dotzenes de barres ... i per a podar la malvasia no tothom era apte, sinó sols alguns pràctics, per això em vaig decidir de replantar la dita terra amb sarments de ceps de vernatxa el vi de la qual per la pobresa i bona qualitat del terreny és tan bo i agradós de beure (jo l'he tastat) com el vi de malvasia. A més, els ceps de vi de malvasia són anyívols, però no els de vernatxa."
  • 1785 [1]
    • grenache blanc (Rosselló)
    • grenache blanc
      grenache blanc
      Rosselló
      1785
      Marce, M. l'abbé. (1785). Essai sur la maniere de recueillir les denre'es de la Province de Roussillon. Perpignan : C. Le Comte, 1785: p. 18
      Plusieurs personnes dans la Province se figurent avoir de la Malvoisie; donnent ce beau nom à un raisin qui n’est qu’une espece de Grenache blanc, très différent du raisin dont on exprime le vin à Sitjas.
  • 1793 [1]
    • granatxa (Camp de Tarragona)
    • granatxa
      granatxa
      Camp de Tarragona
      1793
      Lipp, Laurent. (1793). Guide des négocians dans toutes leurs entreprises mercantiles (...): vol. 1: 216
      "Les vins blancs que produit le camp de Tarragone en petites quantités, sont les vins blancs de Valls et le 'Granatxa'; ces premiers s'exportent pour la Russie, la Flandre, la Baltique et l'Amérique espagnole, pour lesquels premiers endroits s'embarquent aussi quelques pipes de Granatxa. L'exportation de ces deux qualités ne passe pas 5 à 600 pipes par an."
  • 1854 [1]
    • granache blanc (Rodès)
    • granatxa blanca
      granache blanc
      Rodès
      1854
      Odart, Alexandre Pierre. (1854). Ampélographie universelle ou traité des cépages les plus estimés dans tous les vignobles de quelque renom. Paris : [s.n.], 1854: p. 460
      Il y a une variété à raisins blancs ou plutôt verts, qui est beaucoup plus rare, plus difficile encore à mûrir, même dans les département du Gard. La grappe et les grains sont plus gros. Elle est particulièrement cultivée dans un canton des Pyrénées-Orientales, aux environs de Rodès-en-Conflans (...)
  • 1866 [1]
    • grenache blanc (Rosselló)
    • grenache blanc
      grenache blanc
      Rosselló
      1866
      Rouffia, Côme. (1866). Ampélographie du Roussillon. Bulletin de la Sociéte Agricole, Litteraire et Scientifique des Pyrenées Orientales. núm. 14, p. 129-144: p. 140
      Grenache blanc: Grains gros, ronds, dorés, croquants, tenant fortement au pédoncule, juteux, douceur agréable, peau un peu dure. [...] Ce magnifique raisin, du plus bel aspect, n'a aucun rapport avec le Grenache noir. Le nom qu'on lui a donné lui vient sans doute, de ce que, comme son homonyme, il tire son origine de Garanacha, pays espagnol.
  • 1869 [1]
    • garnacha blanca (Catalunya)
    • garnatxa blanca
      garnacha blanca
      Catalunya
      1869
      Castellet i Baltà, Bonaventura. (1869). Viticultura y enología españolas, ó, Tratado sobre el cultivo de la vid y los vinos de España. Terrassa: editor no identificat, 1869: p. 26
      "(1) He aquí los nombres catalanes de unas cuantas, y no mas, de las diferentes variedades de vides vastas ó groseras, cuyo cultivo debiera sustituirse por el de las arriba expresadas: Tarrasenc, Llora, Trovat, Parrella, Multonac, Raset, Picapoll negre, Pansament, Garnacha blanca, Cuasec, Plantamollet, Martorella, Cua de moltó, Adsarím, Primarench."
  • 1871 [1]
    • garnacha blanca (Riudecanyes)
    • garnatxa blanca
      garnacha blanca
      Riudecanyes
      1871
      Justo y Villanueva, Luis. (1871). Exposiciones de uvas: celebradas por el Instituto Agrícola Catalan de San Isidro en los días 6,7,8 y 24,25,26 y 27 de setiembre de 1871. Revista del IACSI. P. 309-321: p. 311
      Expositor: Broca (D. Salvador). Localidad: Riudecañas
  • 1875 [1]
    • garnacha blanca (Tarragona (Província))
    • garnatxa blanca
      garnacha blanca
      Tarragona (Província)
      1875
      Rubio, Ricardo. (1875). Conveniencia de introducir, el tintorero híbrido (Petit Bouschet) en la provincia de Tarragona. Revista de l'IACSI. P. 45-53: p. 51
      Las variedades blancas que se conocen en esta provincia son entre las que recuerdo haber visto las siguientes: Macabeo, Moscatel romano, id. de grano redondo, id. de color rojo, Alicante ó planta Valenciana, Cartuixá, Boval, Escaña-bella, Garnacha blanca, Mausella, Malvasía borda, Malvasía colorada, Picapoll blanco, Sumoy blanco, Verdiell, Caixal de Llop y otras que no recuerdo y no conozco.
  • 1893 [1]
    • garnacha blanca (Tarragona)
    • garnatxa blanca
      garnacha blanca
      Tarragona
      1893
      Magriñá i de Suñer, Antoni de. (1893). Memoria que el diputado delegado cerca la granja vitícola pràctica presenta a la Excma. Diputación provincial de sus actos desde el 8 de enero de 1891 a 31 de octubre de 1892. Tarragona : Tipografía de la viuda y herederos de D. José A. Nel·lo, 1893: p. 35
  • 1899 [1]
    • garnacha blanca (Sant Marçal)
    • garnatxa blanca
      garnacha blanca
      Sant Marçal
      1899
      Rosell i Bages, Joseph O.. (1899). Expedient d'opció al Premi ofert per S.M. la Reyna Regent al Centro Agrícola de aquesta Vila pel Certamen del any 1899. 1899: f. 6-7, 14-15
      Vaig plantari en cada filada una varietat de ceps distinta, que foren las següents: Riparia Gloria y Gran Glabre, Rupestris del Loht, Martin, Primitiu, Guiraud y Estivalis de Lesignan, Jaquez, Gamay Couderc y Aramon x Rupestris; posant en cada pasada un lletrero, que indiqués la varietat en ella plantada. Cada pasada vaig empeltarla de seps de totas las varietats conegudas y cultivadas en nostre terra, y á mes de Pineaud, Garnacha Roja, Malvasia Roja, Aramon Noir Trepat, Tempranillo de la Rioja y una varietat de Mallorca, de gran producció, al objecte de poder veurer la manera com cada una d'aquestas varietats, s'adaptaban en las diferentas especies de seps americans. [...] Al any següent de la plantació, empelto els mayols, procurant formar grans masas de vinyas blancas y negras; empletant las parcelas destinadas á vinyas blancas de Xarello, Parellada y Malvasia, tenint també algunas parcelas empletadas de Pansa menut o Planta d'embeca, Planta nova de Valencia, Macabeo, Malvasia Roja y de Sitjes, Picapoll, Aramon Gris, Sumoy blanch, Garnacha Blanca y Roja y Moscatell. Las parcelas destinadas á vinyas negras, las empelto per regla general de Sumoy de Miralpeix, tenint també algunas parcelas empeltadas de Pineaud, Traberó, Trapat, Tempranillo de la Rioja, Garnacha Tintorera, Picapoll Negre, Cariñena y Aramon Noir.
  • 1901 [1]
    • garnatxa blanca (Manresa)
    • garnatxa blanca
      garnatxa blanca
      Manresa
      1901
      Fargas, Joan; Catllà, Maurici. (1901). Varietats de vinífera en la rodalia de Manresa. Manresa : Estampa de Viñals Germans, 1901: p. 10
      Garnatxa blanca - No podem dir grans cosas d'aquest cep perque tan sols fa dos anys que'l cultivém y de'ls pochs datos que podém darne havem observat que porta'l fruyt molt malament y aixó fa que la tinguém ab certa prevenció. [Classificat sota la categoria 'Raims de mitj temps>Blanchs']
  • 1907 [1]
    • garnacha blanca (Catalunya)
    • garnatxa blanca
      garnacha blanca
      Catalunya
      1907
      Mata Puig, Salvador. (1907). Vinos a gusto del consumidor : nuevos procedimientos para su obtención y conservación : la vid tempranillo y el vino de La Rioja, Los. Barcelona : Librería de Francisco Puig, 1907: p. 37
      Sobre Rupestris del Lot van bien: Sumoll, Xarello, Malvasía roja, Mandó, Cariñena, Garnacha, Tinto, Alicant-Bouschet y otras tintas; Parellada, Pansé, Macabeo, Garnacha blanca, Picapoll, Malvasías, Planta y otras blancas.
  • 1909 [1]
    • garnacha blanca (Barcelona (Província))
    • garnatxa blanca
      garnacha blanca
      Barcelona (Província)
      1909
      García de los Salmones, Nicolás. (1909). Organización del servicio agrícola provincial de la Diputación de Navarra. Pamplona : Impr. provincial á cargo de J. Ezquerro, 1909: Apèndix 1, p. 34
      Dins de la categoria "Variedades Viníferas en estudio, teniendo ya de ellas datos locales recogidos en los lugares de procedencia".
  • 1911 [2]
    • garnacha blanca (Vila-rodona)
    • garnatxa blanca
      garnacha blanca
      Vila-rodona
      1911
      Oliveras Massó, Claudio. (1914). Vinos de 1911 naturales de la provincia de Tarragona, Los. Reus : Tall. Graf. de Eduardo Navas, 1914: p. 84
      Naturaleza del vino: blanco.
    • garnaxa blanca (Catalunya)
    • garnatxa blanca
      garnaxa blanca
      Catalunya
      1911
      Girona Trius, Pere Joan. (1911). Colección ampelográfica española en 1911, La: Cátedra Agrícola 'Pere Grau'. Barcelona : Imp. J. Horta, [1911]: p. 28
  • 1912 [2]
    • garnacha blanca (Badalona)
    • garnatxa blanca
      garnacha blanca
      Badalona
      1912
      García de los Salmones, Nicolás. (1914). Estudio general de conjunto de las viníferas españolas. Memoria general de las Sesiones del Congreso y Ponencias presentadas / Congreso Nacional de Viticultura celebrado en Pamplona en julio del año 1912. p. 512-534: p. 525
      [Dins de la categoria 'Variedades de uva de hollejo blanco (blancas y verdosas)']
    • garnacha blanca (Lloret de Mar)
    • garnatxa blanca
      garnacha blanca
      Lloret de Mar
      1912
      García de los Salmones, Nicolás. (1914). Estudio general de conjunto de las viníferas españolas. Memoria general de las Sesiones del Congreso y Ponencias presentadas / Congreso Nacional de Viticultura celebrado en Pamplona en julio del año 1912. p. 512-534: p. 527
      [Dins de la categoria 'Variedades de uva de hollejo blanco (blancas y verdosas)']
  • 1914 [2]
    • garnacha blanca (Cambrils)
    • garnatxa blanca
      garnacha blanca
      Cambrils
      1914
      Oliveras Massó, Claudio. (1914). Vinos de 1911 naturales de la provincia de Tarragona, Los. Reus : Tall. Graf. de Eduardo Navas, 1914: p. 34
      Naturaleza del vino: blanco.
    • garnacha blanca (Gandesa)
    • garnatxa blanca
      garnacha blanca
      Gandesa
      1914
      Oliveras Massó, Claudio. (1914). Vinos de 1911 naturales de la provincia de Tarragona, Los. Reus : Tall. Graf. de Eduardo Navas, 1914: p. 80
      Naturaleza del vino: blanco.
  • 1915 [13]
    • bernasa (Margalef)
    • vernassa
      bernasa
      Margalef
      1915
      Oliveras Massó, Claudio. (1915). Datos para un avance sobre la viticultura de la provincia de Tarragona. Reus : Escuela de Viticultura, Enología de Reus ; Madrid : Ministerio de Fomento. Dirección General de Agricultura, Minas y Montes, 1915: p. 17
      Viñedo antiguo: vides propias del país ó del viñedo antiguo que se cultivaban también ántes de la filoxera pero en menor escala (blancas)
    • bernasa (Palma d'Ebre, la)
    • vernassa
      bernasa
      Palma d'Ebre, la
      1915
      Oliveras Massó, Claudio. (1915). Datos para un avance sobre la viticultura de la provincia de Tarragona. Reus : Escuela de Viticultura, Enología de Reus ; Madrid : Ministerio de Fomento. Dirección General de Agricultura, Minas y Montes, 1915: p. 18
      Viñedo antiguo: vides propias del país ó del viñedo antiguo que se cultivaban también ántes de la filoxera pero en menor escala (blancas)
    • garnacha (blanca) (Molar, el)
    • garnatxa blanca
      garnacha (blanca)
      Molar, el
      1915
      Oliveras Massó, Claudio. (1915). Datos para un avance sobre la viticultura de la provincia de Tarragona. Reus : Escuela de Viticultura, Enología de Reus ; Madrid : Ministerio de Fomento. Dirección General de Agricultura, Minas y Montes, 1915: p. 18
      Viñedo antiguo: vides propias del país ó del viñedo antiguo que se cultivaban también ántes de la filoxera pero en menor escala (blancas)
    • garnacha (blanca) (Puigpelat)
    • garnatxa blanca
      garnacha (blanca)
      Puigpelat
      1915
      Oliveras Massó, Claudio. (1915). Datos para un avance sobre la viticultura de la provincia de Tarragona. Reus : Escuela de Viticultura, Enología de Reus ; Madrid : Ministerio de Fomento. Dirección General de Agricultura, Minas y Montes, 1915: p. 8
      Viñedo antiguo: vides propias del país ó del viñedo antiguo que se cultivaban también ántes de la filoxera pero en menor escala (blancas)
    • garnacha (blanca) (Torroja del Priorat)
    • garnatxa blanca
      garnacha (blanca)
      Torroja del Priorat
      1915
      Oliveras Massó, Claudio. (1915). Datos para un avance sobre la viticultura de la provincia de Tarragona. Reus : Escuela de Viticultura, Enología de Reus ; Madrid : Ministerio de Fomento. Dirección General de Agricultura, Minas y Montes, 1915: p. 16
      Viñedo antiguo: vides propias del país ó del viñedo antiguo que se cultivaban también ántes de la filoxera pero en menor escala (blancas)
    • granacha (blanca) (Arnes)
    • granatxa blanca
      granacha (blanca)
      Arnes
      1915
      Oliveras Massó, Claudio. (1915). Datos para un avance sobre la viticultura de la provincia de Tarragona. Reus : Escuela de Viticultura, Enología de Reus ; Madrid : Ministerio de Fomento. Dirección General de Agricultura, Minas y Montes, 1915: p. 13
      Viñedo antiguo: vides propias del país ó del viñedo antiguo que se han cultivado siempre formando masas de cultivo (blancas)
    • granacha (blanca) (Canonja, la)
    • granatxa blanca
      granacha (blanca)
      Canonja, la
      1915
      Oliveras Massó, Claudio. (1915). Datos para un avance sobre la viticultura de la provincia de Tarragona. Reus : Escuela de Viticultura, Enología de Reus ; Madrid : Ministerio de Fomento. Dirección General de Agricultura, Minas y Montes, 1915: p. 9
      Viñedo antiguo: vides propias del país ó del viñedo antiguo que se cultivaban también ántes de la filoxera pero en menor escala (blancas)
    • granacha (blanca) (Febró, la)
    • granatxa blanca
      granacha (blanca)
      Febró, la
      1915
      Oliveras Massó, Claudio. (1915). Datos para un avance sobre la viticultura de la provincia de Tarragona. Reus : Escuela de Viticultura, Enología de Reus ; Madrid : Ministerio de Fomento. Dirección General de Agricultura, Minas y Montes, 1915: p. 8
      Viñedo antiguo: vides propias del país ó del viñedo antiguo que se han cultivado siempre formando masas de cultivo (blancas)
    • granacha (blanca) (Vilaplana)
    • granatxa blanca
      granacha (blanca)
      Vilaplana
      1915
      Oliveras Massó, Claudio. (1915). Datos para un avance sobre la viticultura de la provincia de Tarragona. Reus : Escuela de Viticultura, Enología de Reus ; Madrid : Ministerio de Fomento. Dirección General de Agricultura, Minas y Montes, 1915: p. 9
      Viñedo antiguo: vides propias del país ó del viñedo antiguo que se han cultivado siempre formando masas de cultivo (blancas)
    • granatja (blanca) (Mont-roig del Camp)
    • granatxa blanca
      granatja (blanca)
      Mont-roig del Camp
      1915
      Oliveras Massó, Claudio. (1915). Datos para un avance sobre la viticultura de la provincia de Tarragona. Reus : Escuela de Viticultura, Enología de Reus ; Madrid : Ministerio de Fomento. Dirección General de Agricultura, Minas y Montes, 1915: p. 11
      Viñedo antiguo: vides propias del país ó del viñedo antiguo que se cultivaban también ántes de la filoxera pero en menor escala (blancas)
    • vernacha (Rasquera)
    • vernatxa
      vernacha
      Rasquera
      1915
      Oliveras Massó, Claudio. (1915). Datos para un avance sobre la viticultura de la provincia de Tarragona. Reus : Escuela de Viticultura, Enología de Reus ; Madrid : Ministerio de Fomento. Dirección General de Agricultura, Minas y Montes, 1915: p. 19
      Viñedo antiguo: vides propias del país ó del viñedo antiguo que se cultivaban también ántes de la filoxera pero en menor escala (blancas)
    • vernasa (Bisbal de Falset, la)
    • vernassa
      vernasa
      Bisbal de Falset, la
      1915
      Oliveras Massó, Claudio. (1915). Datos para un avance sobre la viticultura de la provincia de Tarragona. Reus : Escuela de Viticultura, Enología de Reus ; Madrid : Ministerio de Fomento. Dirección General de Agricultura, Minas y Montes, 1915: p. 17
      Viñedo antiguo: vides propias del país ó del viñedo antiguo que se cultivaban también ántes de la filoxera pero en menor escala (blancas)
    • vernasa (Sénia, la)
    • vernassa
      vernasa
      Sénia, la
      1915
      Oliveras Massó, Claudio. (1915). Datos para un avance sobre la viticultura de la provincia de Tarragona. Reus : Escuela de Viticultura, Enología de Reus ; Madrid : Ministerio de Fomento. Dirección General de Agricultura, Minas y Montes, 1915: p. 20
      Viñedo antiguo: vides propias del país ó del viñedo antiguo que se han cultivado siempre formando masas de cultivo (blancas)
  • 1922 [1]
    • garnatxa (blanca)
    • garnatxa blanca
      garnatxa (blanca)
      1922
      Raventós, Jaume. (1922). Art de fer bon vi, L'. Barcelona : Escola Superior d'Agricultura, 1922: p. 82
      Per a l'elaboració del vi ranci, s'escullen "raïms el vi dels quals no tingui regust, amb preferència blancs: el macabeu, el picapoll, el garnatxa, el malvasia, són apropiats".
  • 1935 [1]
    • garnacha blanca (Catalunya)
    • garnatxa blanca
      garnacha blanca
      Catalunya
      1935
      García de los Salmones, Nicolás. (1935). Clases de vid cultivadas y los vinos obtenidos, Las. Economía y técnica agrícola. p. 141-150: p. 142
      (...) conjunto de clases de vid que podemos admitir es general el cultivo (...): Sumoll (n.), Xarelló (b), Parellada (b.), Malvasias diversas (b. y r.), Garnacha (n. y b.), Cariñena (n.), Mandó (n.), Monastrell (n.), Macabeo (b.), Pansé (b.), Picapolla (b.), Carregasomera (b.).
  • 1943 [1]
    • garnacha blanca (Camp de Tarragona)
    • garnatxa blanca
      garnacha blanca
      Camp de Tarragona
      1943
      Mir i Comas, Raul M.. (1943). Cataluña agrícola : aportación a su estudio. Barcelona : Ediciones Técnico-publicitarias, 1943: p. 283
      En el campo alto de Tarragona, las variedades más desarrolladas son el Cartuxá, como aquí se conoce al Xarel·lo, Macabeo, Pansé y Garnacha Blanca, de tipo blanco; como tintos existen el Sumoll y Ull de llebra. En la parte central: la Malvasía blanca, Macabeo, Esquitxa-gos, Sumoll blanco, Ull de Llebra y Cariñena.
  • 1950 [1]
    • garnatxa blanca (Penedès)
    • garnatxa blanca
      garnatxa blanca
      Penedès
      1950
      Giralt i Raventós, Emili. (1950). Vocabulario panadesense de la viña y el vino. ca. 1950: p. 15
      Sota el títol "III. Variedades de la vid cultivadas en el Panadés: a) Uva blanca". "Cast. Garnacha blanca."
  • 1952 [1]
    • granatxe blanca (Rosselló)
    • granatxa blanca
      granatxe blanca
      Rosselló
      1952
      Guiter, Enric. (1952). Vocabulari de la cultura de la vinya al Rosselló. Anales del Instituto de Lingüística. p. 83-131: p. 99-100
      El més corrent dels cepatges nobles. Pot ésser, blanc, negre o gris. Resisteix bé a les malalties, però té el defecte de l'espanadera, al qual es porta remei per una poda molt tardana. Espanar-se vol dir que la fecundació de la flor no es produeix normalment; el pol·len no cau sobre el pistil, i el raïm jove s'asseca.
  • 1960 [1]
    • garnatxa blanca (Penedès (DO))
    • garnatxa blanca
      garnatxa blanca
      Penedès (DO)
      1960
      (1960). Reglamento de la Denominación de Origen "Panades" y de su consejo regulador. BOE, núm. 154 (28 junio 1960), p. 8884: p. 8884
      Art. 3º. Las cepas con cuyas uvas podrán elaborarse vinos que, en su caso, puedan ampararse con la denominación "Panadés", son las siguientes: - Para vinos blancos: Macabeo, Xarel-lo, Parellada o Monteneo, Subirat-Parent, Sumoll blanco, Merseguera, Pansé, Moscatel, Garnatxa blanca, Malvasía; - Para vinos tintos y rosados: Sumoll, Cariñena, Morastell, Garnatxa, Cinsault, Tempranillo.
  • 1971 [8]
    • garnacha blanca (Barcelona (Província))
    • garnatxa blanca
      garnacha blanca
      Barcelona (Província)
      1971
      Hidalgo, Luis; Candela, Manuel R.. (1971). Contribucion al Conocimiento del Inventario Viticola Nacional. Madrid : Instituto Nacional de Investigaciones Agronómicas, 1971: p. 13
      Xarello (vino, blanca), Sumoll (vino, tinta), Macabeo (vino, blanca), Parellada o Montenech (vino, blanca), Garnacha blanca (vino, blanca), Picapoll (vino, blanca), Híbridos blancos (vino, blanca), Cariñena (vino, tinta), Subirat (vino, blanca), Híbridos tintos (vino, tinta), Rosaki (mesa, blanca), Cardinal (mesa, tinta), Alfonso Lavallé (mesa, tinta); otras variedades: Garnacho rosado (vino, tinta), Garnacho negro (vino, tinta), Madalén (mesa, blanca), Malvasía (vino, mesa, blanca), Palomino para mesa (mesa, blanca), Pansa blanca (vino, blanca), Pansa roja (vino, tinta), San Jaime (mesa, blanca), Sumoll blanco (vino, blanca), Tempranillo negra (vino, tinta), Valenciana (vino, blanca), Xarello rosado (vino, tinta).
    • garnacha blanca (Girona (Província))
    • garnatxa blanca
      garnacha blanca
      Girona (Província)
      1971
      Hidalgo, Luis; Candela, Manuel R.. (1971). Contribucion al Conocimiento del Inventario Viticola Nacional. Madrid : Instituto Nacional de Investigaciones Agronómicas, 1971: p. 16
      Cariñena (vino, tinta), Garnacha-Lladoner (vino, tinta), Cariñena blanca (vino, blanca), Garnacha blanca (vino, blanca), Macabeo (vino, blanca), Moscatel (vino, mesa, blanca), Picapoll (vino, blanca), Mandó (vino, tinta), Monastrell (vino, tinta), Garnacha peluda (vino, tinta).
    • garnacha blanca (Lleida (Província))
    • garnatxa blanca
      garnacha blanca
      Lleida (Província)
      1971
      Hidalgo, Luis; Candela, Manuel R.. (1971). Contribucion al Conocimiento del Inventario Viticola Nacional. Madrid : Instituto Nacional de Investigaciones Agronómicas, 1971: p. 19
      Macabeo (vino, blanca), Pansé o Pansa (vino, blanca), Parellada (vino, blanca), Bobal (vino, tinta), Trepat (vino, tinta); otras variedades: Garnacha blanca (vino, blanca), Garnacha tinta (vino, tinta), Monastrell (vino, tinta), Moscatel (mesa, blanca), Trobat (vino, tinta), Xarello (vino, blanca)
    • garnacha blanca (Penedès (DO))
    • garnatxa blanca
      garnacha blanca
      Penedès (DO)
      1971
      Hidalgo, Luis; Candela, Manuel R.. (1971). Contribucion al Conocimiento del Inventario Viticola Nacional. Madrid : Instituto Nacional de Investigaciones Agronómicas, 1971: p. 40-41
      Blancas: Macabeo, Xarello, Parellada, Montonec, Subirat-Parent, Sumoll blanco, Messeguera, Pansé, Moscatel, Garnacha blanca, Malvasía; Tintas: Sumoll, Cariñena, Morastell, Garnacha, Cinsaut, Tempranillo
    • garnacha blanca (Priorat (DO))
    • garnatxa blanca
      garnacha blanca
      Priorat (DO)
      1971
      Hidalgo, Luis; Candela, Manuel R.. (1971). Contribucion al Conocimiento del Inventario Viticola Nacional. Madrid : Instituto Nacional de Investigaciones Agronómicas, 1971: p. 41
      Blancas: Garnacha blanca, Macabeo, Pedro Ximénez; Tintas: Cariñena, Garnacha negra, Garnacha negra peluda
    • garnacha blanca (Tarragona (DO))
    • garnatxa blanca
      garnacha blanca
      Tarragona (DO)
      1971
      Hidalgo, Luis; Candela, Manuel R.. (1971). Contribucion al Conocimiento del Inventario Viticola Nacional. Madrid : Instituto Nacional de Investigaciones Agronómicas, 1971: p. 43-44
      Blancas: Macabeo, Malvasía, Moscatel, Picapoll blanco, Pansal, Garnacha blanca, Carduxá blanca, Carduxá o Xarelo, Esquichagos; Tintas: Cariñena, Garnacha negra, Picapoll negro
    • garnacha blanca (Tarragona (Província))
    • garnatxa blanca
      garnacha blanca
      Tarragona (Província)
      1971
      Hidalgo, Luis; Candela, Manuel R.. (1971). Contribucion al Conocimiento del Inventario Viticola Nacional. Madrid : Instituto Nacional de Investigaciones Agronómicas, 1971: p. 24
      Macabeo (vino, blanca), Garnacha blanca (vino, blanca), Cariñena (Sansó) (vino, tinta), Xarello (Pansal, Cartuxá) (vino, blanca), Garnacha (vino, tinta), Parellada (vino, blanca), Escañavella (vino, blanca), Pansó (Trobat) (vino, blanca), Sumoll (vino, tinta), Trepat (vino, tinta), Esquitxagos (vino, blanca), Subirat (Malvasía) (vino, blanca), Viñaté (P. Valenciana) (vino, blanca); otras variedades: Cardinal (mesa, tinta), Morenillo (vino, tinta), Moscatel (mesa, blanca), Pedro Ximénez (vino, blanca), Picapoll blanco (vino, blanca), Picapoll tinto (vino, tinta), Rosaki (mesa, blanca), Ull de llevre (Tempranillo) (vino, tinta), Verdiell (vino, tinta)
    • garnacho blanco (Alella (DO))
    • garnatxa blanca
      garnacho blanco
      Alella (DO)
      1971
      Hidalgo, Luis; Candela, Manuel R.. (1971). Contribucion al Conocimiento del Inventario Viticola Nacional. Madrid : Instituto Nacional de Investigaciones Agronómicas, 1971: p. 31
      Blancas: Pansa blanca, Pansa roja, Garnacho blanco, Garnacho rosado, Picapoll, Macabeo, Malvasía; Tintas: Sumoll, Garnacho negro, Tempranillo
  • 1975 [5]
    • garnacha blanca (Alella)
    • garnatxa blanca
      garnacha blanca
      Alella
      1975
      Sanz Carnero, Francisco. (1975). Viñedo español, El. Madrid : Servico de Publicaciones del Ministerio de Agricultura, 1975: p. 134
      Variedades cultivadas Alella: pansa, picapoll, macabeo, garnacha blanca, cariñena, tempranillo, pansa roja, bayé (tinta) [Resum de la taula]
    • garnacha blanca (Barcelona (Província))
    • garnatxa blanca
      garnacha blanca
      Barcelona (Província)
      1975
      Sanz Carnero, Francisco. (1975). Viñedo español, El. Madrid : Servico de Publicaciones del Ministerio de Agricultura, 1975: p. 134
      Variedades cultivadas resto de la província: xarel·lo, macabeo, sumoll, picapoll, parellada, pansa, garnacha blanca, malvasía [Resum de la taula; exclou Penedès i Alella]
    • garnacha blanca (Girona (Província))
    • garnatxa blanca
      garnacha blanca
      Girona (Província)
      1975
      Sanz Carnero, Francisco. (1975). Viñedo español, El. Madrid : Servico de Publicaciones del Ministerio de Agricultura, 1975: p. 139
      Entre las variedades cultivadas destacan «Cariñena» y «Garnacha». La primera proporciona cantidad y la segunda, calidad y grado. De la variedad «Cariñena», hay tinta y blanca, y de «Garnacha» existen, a su vez, tres tipos, «Garnacha blanca», «Garnacha roja» o «Lladoner» y «Garnacha peluda», también llamada «Lladoner gris». Proporciona, como la «Cariñena», vinos muy apreciables, aptos para la crianza. Otras variedades preferentes cultivadas son: «Macabeo», «Monastrell» y «Xarel·lo», así como las francesas «Aramón» y «Grenoir» en mucha menor escala. También, en pequeña cantidad, se cultiva la tinta local «Mandó».
    • garnacha blanca (Lleida (Província))
    • garnatxa blanca
      garnacha blanca
      Lleida (Província)
      1975
      Sanz Carnero, Francisco. (1975). Viñedo español, El. Madrid : Servico de Publicaciones del Ministerio de Agricultura, 1975: p. 143
      Variedades cultivadas: macabeo, parellada, monastrell, garnacha tinta, sumoll, otras [Resum de la taula]. En el apartado 'Otras' las principales variedades son: pansa, bobal, trepat, garnacha blanca y xarel·lo. También hay algo de moscatel, cuyo destino es para consumo directo.
    • garnacha blanca (Tarragona (Província))
    • garnatxa blanca
      garnacha blanca
      Tarragona (Província)
      1975
      Sanz Carnero, Francisco. (1975). Viñedo español, El. Madrid : Servico de Publicaciones del Ministerio de Agricultura, 1975: p. 127-128
      Variedades preferentes: garnacha blanca, macabeo, cariñena (samsó), garnacha tinta, sarel'lo, perellada, tempranillo; Variedades autorizadas: esquitxagos, Pedro Ximénez, subirat, sumoll, trepat, vinyater [Resum de la taula]
  • 1985 [1]
    • garnatxa (blanca) (Bot)
    • garnatxa blanca
      garnatxa (blanca)
      Bot
      1985
      Cortés i Manyá, Antoni. (1985). Bot : notícia del meu poble. Barcelona : El Llamp, 1985: p. 45
      Varietat de raïm blanc, majoritari a la nostra terra, especialment per a fer vi. El seu nom ve de l'italià "vernaccia", si bé els mots "vernaça" i "vernassa" són més netament catalans, i semblen venir directament del llatí "hibernacea", que vol dir hivernal.
  • 2007 [1]
    • garnacha blanca (Alella (DO))
    • garnatxa blanca
      garnacha blanca
      Alella (DO)
      2007
      (2007). Reglamento de la Denominación de Origen Alella. BOE, núm. 19 (22 enero 2007), p. 2981: p. 2990
      Variedades blancas recomendadas: Garnacha blanca, Xarello o pansa blanca. Variedades blancas autorizadas: Chardonnay, Chenin, Macabeo, Malvasía, Moscatel de grano menudo, Parellada, Picapoll blanco, Sauvignon blanco. Variedades tintas recomendadas: Garnacha tinta. Variedades tintas autorizadas: Cabernet sauvignon, Garnacha peluda, Merlot, Monastrell o morastrell, Pinot noir, Samsó, [o] mazuela, Sumoll tinto, Syrah, Tempranillo.